• Snelle verzending
  • Dagelijks nieuwe speciaal bieren
  • Levering aan EU-landen

4.8

06 / Dec / 2023

Bokbier

Bokbier of bockbier is een eeuwenoude biersoort die erg populair is in Nederland en Duitsland. Bokbieren zijn in Nederland ware seizoensbieren en hebben voor beide seizoenen een eigen variant: de herfstbok en de lentebok. Wil je meer weten over de oorsprong en de smaak van dit unieke speciaalbier? Lees dan vooral verder. In deze blog vertellen we je alles over bokbier!

Bokbier
Kennisbank

Wat is bokbier?

Bokbier is een amberkleurig seizoensbier dat oorspronkelijk afkomstig is uit Duitsland. Ondanks dat de bieren van oorsprong ondergistend zijn, worden er inmiddels ook bovengistende varianten geproduceerd. Dit komt omdat er tegenwoordig minder wordt gelet op de manier van brouwen. Hierdoor hebben de brouwers meer vrijheid gekregen in de ingrediënten die ze mogen gebruiken voor hun bieren. Zo wordt er tegenwoordig bijvoorbeeld ook tarwe gebruikt tijdens het brouwproces van bockbier.

De geschiedenis

Zoals aangegeven stamt bockbier oorspronkelijk uit Duitsland. Maar waarom heet bokbier, bokbier? Helaas is het exacte verhaal achter de naam, net als bij IPA bier, niet bekend. Ondanks dat er op veel etiketten een bok staat afgebeeld heeft het dier niks met de naam te maken. Wel gaat het verhaal dat de naam een verbastering is van een bier dat in de 17e eeuw in Duitsland werd gebrouwen. 

In het stadje Einbeck zat brouwerij Einbecker bier. Het bier van deze brouwerij was erg populair en door de jaren heen is de naam verbasterd naar ‘ein bock’. Is het dan bokbier of bockbier? Over het algemeen hanteren we in Nederland de naam zonder ‘c’ en wordt in Duitsland de variant met ‘ck’ gebruikt.

Soorten bokbier

Zoals aangegeven zijn er jaarlijks twee soorten bokbier. Deze hebben beide hun eigen karakter. Zo is het bokbier uit de lente blond tot amberkleurig en in de smaak tref je fruitige aroma’s aan en komt de hop meer naar voren. In tegenstelling is een bockbier uit de herfst donkerder van kleur en is het zoeter van smaak met tonen van karamel. 

Wanneer ligt bokbier in de winkel? De lentevarianten zijn beschikbaar van maart tot en met juni en de herfstbok wordt verkocht tussen oktober en februari.

Onze favorieten

Vandenbroek - Quetsch Watergeus

Kees - Indian Summer Maple Edition - 4,29

Casey - Funky Blender: Peach

To Øl - 365 Days of Darkness BA 2023 - 6,79

 












 

Het brouwproces van bokbier

Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar tegenwoordig worden er ook bovengistende varianten gemaakt. In vergelijking met een bier zoals pilsener vallen er twee dingen op: het hogere alcoholpercentage en de hoeveelheid mout die gebruikt wordt. In bokbier zit een alcoholpercentage tussen de 6% en 9%. Waar dat bij pilsener vaak slechts rond de 5% ligt. 

Daarnaast wordt er bij het maken van bock bier twee keer zoveel mout gebruikt. Net als bij stout bieren wordt het mout geroosterd, alleen minder intensief. De in de mout aanwezige suiker karameliseert en zorgt voor de typische smaak in het bokbier.

Bockbieren combineren met eten

Bokbier drinken is één ding, maar dit bier laat zich ook uitstekend combineren met eten. Zoals hierboven benoemd zijn er twee bokbier soorten. Hierdoor kun je haast eindeloos combineren met verschillende gerechten. Heb je een heerlijke herfstbok in huis? Dan ligt de combinatie met een stoofpot voor de hand. Het zoete en kruidige karakter van deze bieren doet het erg goed bij de rijke smaken van dit bier. Een lentebock leent zich uitstekend voor de combinatie met licht pittige gerechten, maar gaat ook goed samen met gebakken witvis.

Een bokbier drinken

Om de smaak optimaal te beleven is het van groot belang dat je let op de temperatuur van het bokbier. Van warm bier wordt niemand gelukkig, maar bier te koud serveren heeft ook een negatieve indruk op de smaak van het bier. Dit zorgt er namelijk voor dat niet alle aroma’s van het bier vrij kunnen komen. Serveer je bockbier daarom op een temperatuur tussen de 8 en 10 graden voor de ultieme smaakbeleving.

Bokbier ontdekken

Zin gekregen in een heerlijk bockbier? Neem dan een kijkje tussen ons bokbier assortiment! We hebben een uitgebreid assortiment met unieke bieren. Zo kom je in onze webshop bieren tegen die je ergens anders niet zo snel zult tegenkomen.

Wil je meerdere bokbieren tegelijkertijd proberen? Overweeg dan eens het bokbierpakket. Hierin zitten 6 smaakvolle bokbiertjes met ieder zijn eigen karakter. Dé ideale manier om verschillende bokbieren te vergelijken, maar ook zeker leuk om cadeau te doen aan een liefhebber. Of je nu samen met je vrienden een lekkere bok wilt drinken of dat je zelf even wilt genieten van een mooi biertje, bij Beerdome hebben we het bokbier dat je zoekt!

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Barley wine
    28 / Feb / 2024

    06 / Dec / 2023

    Barley wine

  • Cider
    23 / Jan / 2024

    06 / Dec / 2023

    Cider

  • Saison
    23 / Jan / 2024

    06 / Dec / 2023

    Saison

  • Bokbier
    06 / Dec / 2023

    06 / Dec / 2023

    Bokbier

  • Zuur bier
    02 / Oct / 2023

    06 / Dec / 2023

    Zuur bier

  • Stout bier
    27 / Sep / 2023

    06 / Dec / 2023

    Stout bier

  • Wat is IPA bier?
    28 / Aug / 2023

    06 / Dec / 2023

    Wat is IPA bier?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen