• Snelle verzending
  • Dagelijks nieuwe speciaal bieren
  • Levering aan EU-landen

4.9294 reviews

Marjolein - 27 / Sep / 2023

Stout bier

Stout is een biersoort die bekend staat om zijn donkere kleur en volle smaak. Door gebruik van geroosterd of gebrand mout krijgt het bier een donkerbruine tot zwarte kleur en soms rokerige accenten in de smaak. Velen kennen stout bier door de Ierse Guinness brouwerij, maar deze smaakvolle biersoort heeft veel meer in zijn mars. Wil je meer te weten komen over stout bier? Blijf dan vooral verder lezen!

Stout bier
Kennisbank

Wat is een stout?

Stout bier is een bier dat zich onderscheidt van andere bieren door zijn donkere kleur en door de complexe smaken met accenten van karamel, chocolade, koffie en soms zelfs gedroogd fruit. Stout bieren worden zowel gemaakt met een bovengisting als met een lage gisting en de alcoholpercentages lopen ook zeer uiteen. Zo zijn er lichtere varianten met percentages rond de 4%, maar ook zeer sterke stouts met promilages oplopend tot 15%.                                 

De geschiedenis van de stout

De geschiedenis van stout bieren gaat erg ver terug. Voor de eerste varianten moeten we in Engeland zijn. In de 18e eeuw waren porters hier zeer populair waardoor er veel geëxperimenteerd werd met het maken van verschillende soorten en sterktes. Varianten met een hoog alcoholpercentage werden aangeduid als ‘stout porters’. Betekenissen van het woord stout zijn in het Engels dan ook dapper of onbevreesd. Door de jaren heen is de naam veranderd naar stout.

Stout slider

Stout varianten

Stout bier is een van de bekendste biersoorten die er is. Nog steeds wordt er volop met de stout geëxperimenteerd door brouwerijen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er door de jaren heen talloze varianten van deze biersoort op de markt zijn gebracht. We hebben de bekendste varianten hieronder voor je op een rij gezet.

Irish Dry stout

Dit bier dankt zijn bekendheid voornamelijk aan de Guinness brouwerij en staat bekend om zijn donkere uiterlijk en zijn gebrande, bittere smaak.

Russian Imperial stout

Een bier dat wordt geliefd om zijn rijke en volle smaak. Het werd vroeger, net als de IPA, gemaakt om een lange zeereis tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk te overleven. Het alcoholgehalte werd verhoogd, zodat de kwaliteit van het bier behouden bleef. Doorgaans hebben Russian Imperial stouts een alcoholpercentage van zo’n 8%, maar er zijn ook uitschieters met percentages van boven de 11%.

Export stout

Dit is een zwaardere variant van de Irish stout en heeft een zoeter karakter. Verder heeft de smaak van het gebrande mout de overhand.

American stout

Een diepzwart bier met een volle body en complexe smaken van geroosterde mout, koffie, chocolade en soms een vleugje karamel. Het onderscheidt zich door de Amerikaanse hopinvloed, die voor een verfrissend bittere afdronk en citrusachtige aroma's zorgt. Dit bier biedt een perfecte balans tussen zoet en bitter.

Oatmeal stout

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er aan dit bier haver toegevoegd tijdens het brouwproces. Wat de Oatmeal Stout speciaal maakt, is de gladheid en romigheid die de havermout toevoegt, wat resulteert in een bijna fluweelachtige mondgevoel. Het bier heeft een rond karakter en is zachter van smaak. 

Milk stout

Bij een milk stout, ook wel sweet stout genoemd, wordt lactose toegevoegd tijdens het brouwproces. Het mondgevoel is zacht en fluweelachtig, waardoor het bier zeer toegankelijk is, zelfs voor mensen die normaal gesproken niet van donkere bieren houden. De milk stout staat bekend om zijn gebalanceerde zoetheid en matige hopbitterheid.

Barrel aged stout

Een barrel aged stout is een diepzwart bier dat zijn karakter en complexiteit ontleent aan het rijpen in houten vaten. Tijdens dit proces wordt het bier blootgesteld aan de aroma's en smaken van het vat, evenals aan tonen van de sterke drank die voorheen in het vat heeft gerijpt.

Pastry stout

Een donker bier met een rijke en intense smaak, vergelijkbaar met dat van traditionele stout, maar met toevoegingen die het een decadent en dessertachtig karakter geven. Dit bier bevat vaak ingrediënten zoals cacao, vanillebonen, koffie, karamel, kokosnoot, noten, specerijen of zelfs fruit.

De juiste temperatuur voor je biertje

Om optimaal te kunnen genieten van een stout is het van belang om deze op de juiste temperatuur te serveren. Over het algemeen raden we aan om een stout bier te serveren op een temperatuur tussen de 8 en de 12 graden. Wanneer je het bier kouder serveert loop je het risico dat sommige aroma’s in het bier minder naar voren komen of zelfs helemaal wegvallen.

 

Folkingebrew 1 test

Siren - High Stakes - € 9,49

Folkingetest 2

Baxbier - Koudvuur Anniversary Giftset - €18,49

 













Stout bieren combineren met eten

Een stout bier is een stevig en zwaar bier dat goed te combineren is met eten. Door zijn rijke smaak en karakter kun je er best uitgesproken gerechten tegenover zetten zonder dat het biertje wegvalt. In de bieren zijn vaak accenten van koffie en chocolade terug te vinden.

Gerechten met aardse tonen en zoete gerechten sluiten daarom qua smaak zeer goed aan bij een stout.  Denk bijvoorbeeld aan een winterse stoof met wild, een kaasplank met sterke kazen of iets zoets als een Schwarzwalder Kirsch taart.

 

 

Folkingebrew 1 test

Spartacus - Barrel Aged ICON Double Chocolat Peanut Butter - € 29,99

Folkingetest 2

To Øl - Double Dip BA 2023 - €7,79

 











 

Ons stout bier assortiment

Heb je ook zo’n zin gekregen in een heerlijke stout? Bekijk dan eens ons uitgebreide assortiment! Beerdome heeft een zeer uitgebreid assortiment smaakvolle stout bieren. Of je nu op zoek bent naar een rijke Russian Imperial stout of toch liever een lichter biertje drinkt, Beerdome heeft het allemaal!

Verder biedt Beerdome meerdere bierpakketten aan. Dit zijn selecties van bieren gebaseerd op biersoort of biermerk. Kortom, de ideale manier om nieuwe smaken te ontdekken. Ben je nog niet zo bekend met stouts? Probeer dan eens een bierpakket! Bij Beerdome vind je zowel een stout bierpakket, als veel gemengde bierpakketten.

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Pils
    06 / May / 2024

    Marjolein - 27 / Sep / 2023

    Pils

  • Berliner Weisse
    06 / May / 2024

    Marjolein - 27 / Sep / 2023

    Berliner Weisse

  • Barley wine
    28 / Feb / 2024

    Marjolein - 27 / Sep / 2023

    Barley wine

  • Cider
    23 / Jan / 2024

    Marjolein - 27 / Sep / 2023

    Cider

  • Saison
    23 / Jan / 2024

    Marjolein - 27 / Sep / 2023

    Saison

  • Bokbier
    06 / Dec / 2023

    Marjolein - 27 / Sep / 2023

    Bokbier

  • Zuur bier
    02 / Oct / 2023

    Marjolein - 27 / Sep / 2023

    Zuur bier

  • Stout bier
    27 / Sep / 2023

    Marjolein - 27 / Sep / 2023

    Stout bier

  • Wat is IPA bier?
    28 / Aug / 2023

    Marjolein - 27 / Sep / 2023

    Wat is IPA bier?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen