• Snelle verzending
  • Dagelijks nieuwe speciaal bieren
  • Levering aan EU-landen

4.8

02 / Oct / 2023

Zuur bier

Zure bieren zijn de laatste jaren flink gestegen in populariteit. Mede door het veelzijdige aanbod, zijn deze bieren erg geliefd bij bierliefhebbers. Van wildvergiste bieren en lichtzure pastry sours tot zelfs smoothie sours; de wereld van zuur bier is erg groot! Naast het gebruik van de traditionele ingrediënten: mout, water, hop en gist, is de lijst van mogelijke ingrediënten voor zuur bier haast eindeloos. Zo kunnen brouwers variëren met gistsoorten en kunnen ze zelfs gebruik maken van spontane of wilde vergisting. Daarnaast wordt er vaak fruit toegevoegd aan zure bieren, waardoor de smaken sterk uiteen kunnen lopen.

Wil je meer weten over deze unieke biersoort? Lees dan verder en leer alles wat je moet weten over zuur bier!

Zuur bier
Kennisbank

De oorsprong van zure bieren

Sours vinden hun oorsprong bij onze zuiderburen. De Belgen brouwen al eeuwenlang bieren met een zuur smaakprofiel. Bij het brouwen van bieren als Lambiek of Lambic, Geuze of Kriek wordt gebruik gemaakt van spontane vergisting. Naast België staat ook Duitsland bekend om zijn vele varianten zuur bier. Je kunt hierbij denken aan de Berliner Weisse en de Gose.

Zoals de naam al doet vermoeden staat zuurbier bekend om zijn bijzonder zure smaakprofiel. Het is een smaak waaraan je echt zal moeten wennen. Net als bij een IPA bier moet je dit bier echt leren drinken. Het is dus aanbevolen om te beginnen met licht zure bieren en dit langzaam op te bouwen naar steeds zuurdere bieren.

                        

Stout slider

Het brouwproces

In tegenstelling tot andere biersoorten kunnen zure bieren op meerdere manieren worden gebrouwen. Zoals hierboven aangegeven, kunnen deze bieren gemaakt volgens een spontane gisting. Bij nagenoeg alle biersoorten vindt er vergisting plaats door brouwersgist aan het brouwsel toe te voegen. Bij wild vergiste bieren gaat dit anders en wordt het wort blootgesteld aan de in de lucht aanwezige wilde gisten.

Deze wilde gistsoorten, zoals bijvoorbeeld brettanomyces, zorgen ervoor dat de aanwezige suikers worden omgezet in koolzuur en alcohol. Daarnaast geeft deze wilde gist het bier zijn kenmerkende zure smaak. Dit bier dankt zijn bekendheid voornamelijk aan de Guinness brouwerij en staat bekend om zijn donkere uiterlijk en zijn gebrande, bittere smaak.

Zuurbier door melkzuurbacteriën

Naast de spontane, ook wel wilde vergisting, is er nog een manier om de bieren hun zure smaak mee te geven. Zo voegen sommige brouwers melkzuurbacteriën toe aan hun bieren. Bacteriën als lactobacillus en pediococcus zorgen ervoor dat de in het bier aanwezige suikers worden omgezet in melkzuur. Deze bacteriën hebben allebei hun eigen uitwerking op het bier. Zo geeft de lactobacillus het bier een subtiele en zachte smaak. De pediococcus bacterie blijft het bier zuurder maken wanneer er geen zuurstof bij het bier komt. Hoe langer je het bier dus bewaart, des te complexer en rijker de smaak van je zure bier. Dat er gebruik wordt gemaakt van melkzuurbacteriën is een ware uitzondering. Bij andere biersoorten is het gebruik van deze bacteriën namelijk absoluut niet wenselijk en worden daarom ook zoveel mogelijk weggehouden van het brouwproces.

Zuur bier varianten

Zure bieren worden al eeuwenlang gebrouwen. Door de jaren heen zijn er verschillende soorten en stijlen zijn ontwikkeld. Dankzij de populariteit heeft het niet lang geduurd voordat brouwers buiten België ook gingen experimenteren met deze biersoort. Hieronder vind je een overzicht van de bekendste en populairste sours.

Lambiek

De grondlegger van het zuurbier. Dit bier wordt gemaakt van tarwe en het wordt wild vergist. Lambiek wordt vaak verrijkt door de toevoeging van fruit zoals kersen, perziken of frambozen. Lambieken worden vaak tot in perfectie gerijpt op houten vaten.

Geuze

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er aan dit bier haver toegevoegd tijdens het brouwproces. Wat de Oatmeal Stout speciaal maakt, is de gladheid en romigheid die de havermout toevoegt, wat resulteert in een bijna fluweelachtige mondgevoel. Het bier heeft een rond karakter en is zachter van smaak. 

Berliner Weisse

Een zuur bier uit Berlijn dat wordt gemaakt middels een melkzuurgisting. Dit bier ook wel vergeleken met champagne, door zijn hoge koolzuurgehalte.

Gose

Een bier dat afkomstig is uit het oosten van Duitsland. Voorheen werd dit bier ook gebrouwen volgens een spontane gisting, echter gebeurt dit tegenwoordig niet meer. Moderne Goses danken hun smaak aan de melkzuurgisting en worden vaak op smaak gebracht met kruiden als koriander en zout.

Pastry sour

Een licht zuur bier, maar eigenlijk vooral een toetje of een feestje in je glas! Lekkere fruitige, frisse of juist romige desserts dienen vaak als inspiratie voor een Pastry Sour.

Smoothie sour

Een heel licht zuur bier, dat meer lijkt op een smoothie dan op bier. Een smoothie sour wordt gemaakt met (veel) fruit, waardoor de structuur van het bier echt op een smoothie lijkt. Een bierstijl die bijna iedereen wel kan waarderen, ook die niet-bierliefhebbers!

Onze favorieten

Vandenbroek - Quetsch Watergeus

Vandenbroek - Quetsch Watergeus (4/2022) - 13,99

Casey - Funky Blender: Peach

Casey - Funky Blender: Peach - 19,99

 













Een Sour bier drinken

Dankzij de unieke zure smaak is het drinken van sour niet voor iedereen weggelegd. Toch zijn veel bierliefhebbers die deze biersoort voor het eerst proberen erg enthousiast. Wanneer je openstaat voor het ontdekken van nieuwe smaken, dan is een zuur bier een echte must try! Er bestaan wel specifieke Geuze en Lambiek glazen, maar het belangrijkste is dat je een glas kiest dat jij lekker vindt drinken. Schenk je glas vol en dan kan het genieten beginnen!

Zure bieren en eten

Dankzij het uitgesproken en frisse karakter van zure bieren, zijn ze zeer goed te combineren met eten. Daarbij doen de wild vergiste bieren vaak denken aan wijn, wat in combinatie met eten voor veel mogelijkheden zorgt. De krachtige zure varianten bieden de gelegenheid voor een gerecht met pit. De bieren zijn goed te combineren met gerechten die een frisse tegenhanger kunnen gebruiken. Zo zorgt het zuur in de bieren voor een mooie balans in gerechten met een hoog vetgehalte. Zure bieren zijn over het algemeen geen goede combinatie met zeer bittere gerechten. Het zuur in het bier zorgt er namelijk voor dat de bittere tonen versterkt worden.

450 North - SLUSHY XXL Monkey Kong

Ārpus - Mango x Pineapple x Peach Smoothie Sour Ale - 6,99

 

 











 

De smaak van zuur bier ontdekken

We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen over zure bieren, dorst hebt gekregen. Bekijk daarom snel ons Sour assortiment. Hier staan de lekkerste sour ales voor je klaar! Wil je terug naar de oorsprong van zuur bier? Neem dan een kijkje tussen onze kriek, lambiek en geuze bieren. Verder bieden wij ook nog bierpakketten aan. Hierin vind je selecties van bijzondere brouwerijen of smaakvolle biersoorten. Kortom, een mooie manier om meerdere bieren te vergelijken of om nieuwe smaken te ontdekken. Wil je dus meerdere zure bieren proberen? Trakteer jezelf dan nu op een bierpakket gevuld met zuur bier!

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Barley wine
    28 / Feb / 2024

    02 / Oct / 2023

    Barley wine

  • Cider
    23 / Jan / 2024

    02 / Oct / 2023

    Cider

  • Saison
    23 / Jan / 2024

    02 / Oct / 2023

    Saison

  • Bokbier
    06 / Dec / 2023

    02 / Oct / 2023

    Bokbier

  • Zuur bier
    02 / Oct / 2023

    02 / Oct / 2023

    Zuur bier

  • Stout bier
    27 / Sep / 2023

    02 / Oct / 2023

    Stout bier

  • Wat is IPA bier?
    28 / Aug / 2023

    02 / Oct / 2023

    Wat is IPA bier?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen