• Snelle verzending
  • Dagelijks nieuwe speciaal bieren
  • Levering aan EU-landen

4.9294 reviews

Marjolein - 28 / Aug / 2023

Wat is IPA bier?

IPA is een biersoort die door veel mensen zeer geliefd is. Het is een bier met een uitgesproken karakter en een rijke historie. Benieuwd? Op deze pagina vertellen we je alle ins en outs van IPA bier!

Wat is IPA bier?
Kennisbank

Wat is een IPA?

Het is een van de bekendste en populairste biersoorten die er is, maar waar staat IPA voor en wat zijn de karakteristieken? IPA is de afkorting van India Pale Ale. Door de jaren heen is er bij veel mensen de gedachte ontstaan dat het bier Indian Pale Ale heet, alleen is dit incorrect aangezien het niet uit India komt. De toevoeging van extra hop tijdens het brouwproces geeft het bier een karakteristieke smaak en onderscheidt deze biersoort van anderen.                                  

Het verhaal achter de herkomst van IPA

De exacte geschiedenis van IPA bier is niet bekend, maar wel is duidelijk dat het door de Engelsen is geïntroduceerd. In de 17e eeuw, de tijd van het kolonialisme, hadden Europese landen als Engeland, Duitsland, Nederland en Frankrijk koloniën over de hele wereld. Het afreizen naar deze bestemmingen ging per boot, wat soms wel enkele maanden kon duren. De bemanning nam graag bier mee aan boord, maar dat bier was na enige tijd onderweg niet meer drinkbaar. Dat moest anders! Maar hoe?

Om de bemanning van de boten toch te kunnen laten genieten van een biertje, gingen de Engelse brouwers aan de slag. Ze kwamen met twee oplossingen: het toevoegen van een grotere hoeveelheid hop en het verhogen van het alcoholpercentage. En zo ontstond het zogeheten ‘India Ale’. Het bier dat door de jaren heen India Pale Ale is gaan heten.

Het ontstaan van de India Pale Ale

Zoals gezegd is de exacte historie achter IPA bier niet bekend, maar vaak wordt brouwer George Hodgson genoemd als de bedenker. Of dit terecht is, is niet helemaal bekend. Duidelijk is wel dat deze 17e eeuwse brouwer een brouwerij had, gelegen nabij de haven van de Britse Oost-Indische Compagnie in Londen. Vanuit deze haven vertrokken veel schepen in de richting van India, dat destijds nog een kolonie van Engeland was.

Door de jaren heen werd zijn bier steeds populairder en in het begin van 1800 domineerden de bieren van George de Indiase markt. In 1833 begon de brouwerij te adverteren in de krant, onder de naam ‘East India Pale Ale’.

Hoe smaakt een IPA?

Zoals eerder aangegeven wordt er tijdens het brouwproces van een IPA bier extra hop gebruikt. Naast dat dit de houdbaarheid van het bier verlengt, maakt dit het bier ook bitterder van smaak. Daarnaast zorgt het gebruik van verschillende hopsoorten ervoor dat er zich fruitige of bloemige aroma’s in het bier ontwikkelen. Het alcoholpercentage van India Pale Ale bier ligt over het algemeen tussen de 5,5 - 7,5% en de kleur varieert van geelblond tot licht amberkleurig en zelfs zwart bij een Black IPA.

Om een India Pale Ale te voorzien van een extra hoppig karakter, doen veel brouwerijen aan dry hopping. Dit is een techniek om extra aromatische oliën uit hop in bier op te laten lossen. Eigenlijk kan je het vergelijken met het zetten van thee. Tijdens de vergisting of lagering wordt er droge hop toegevoegd aan het bier. Vaak wordt dit gedaan in een kookzak. Dit houdt de hop bij elkaar, maar de gewenste aroma’s kunnen wel doorgelaten worden. Deze zak wordt na een periode van 7 tot 14 dagen, wanneer de hop zijn smaak heeft afgegeven, weer uit het bier gehaald.

IPA slider

Soorten IPA bier

IPA is tegenwoordig zo populair dat het wereldwijd gedronken wordt. Brouwerijen van over de hele wereld hebben zich toegelegd op het ontwikkelen van nieuwe varianten van dit hoppige biertje. Hierdoor zijn er verschillende soorten en stijlen ontwikkeld. IPA bieren zijn onder te verdelen in deze hoofdstijlen:

English IPA: De klassieker. Dit zijn mooi gebalanceerde bieren. Niet uitgesproken hoppig of fruitig. In dit bier speelt vooral de mout een rol en niet zozeer de hop.

American IPA: De bij Amerikaanse IPA’s staan bekend om de nadrukkelijke aanwezigheid van hop. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende stijlen; de East Coast IPA en de West Coast IPA. De West Coast IPA of American IPA, is een klassieke IPA. Het bier is helder, goudkleurig en behoorlijk bitter. De East Coast IPA of New England IPA (NEIPA), is een stuk zoeter, heeft een hoppige bitterheid en is zeer troebel en vaak lichtgeel van kleur.

Los van de bovengenoemde hoofdstijlen zijn er nog vele variaties binnen IPA bier. Deze zullen we hieronder uitlichten.

Variaties van India Pale Ale

Session IPA: Dit is een variant van de IPA, die bekend staat om het lagere alcoholpercentage van tussen de 3% - 4% . De naam ‘session’ refereert aan de oorspronkelijke intentie van deze bieren. Dat was namelijk om er veel van in één sessie te kunnen drinken. Vandaar ook het lagere alcoholpercentage.

Black IPA: Bij een Black IPA wordt geroosterde mout gebruikt tijdens het brouwproces. Hierdoor is het bier donker tot zwart van kleur. In de smaak vind je een balans tussen citrusachtige en kruidige smaken uit de hop, bitterheid, karamel en geroosterde, chocoladeachtige mouten.

Double IPA (DIPA): Dit is een krachtigere variant van de IPA met een hoger alcoholpercentage (7,5% - 10%) en een vollere smaak.

Triple IPA (TIPA): Een nog sterkere IPA met een alcoholpercentage van 10% en meer. Kenmerkend is het hoge hopaandeel en de daardoor hoppige en intense smaak.

Naast deze varianten worden ook Quadruple IPA’s en zelfs Quintuple IPA’s gemaakt.

Een IPA drinken

Nu je de historie van IPA kent en weet welke verschillende soorten er zijn, gaan we het hebben over een ander belangrijk aspect; het drinken! Het begint allemaal bij het kiezen van het juiste bierglas. Er bestaat niet één specifiek IPA glas zoals dat bijvoorbeeld het geval is voor een tripel bier. Afhankelijk van de soort/stijl IPA bepaal je het glas. Over het algemeen kiest men voor het drinken van een American IPA voor een tulpvormig glas. Drink je een Engelse IPA? Dan gaat de voorkeur uit naar een pintglas. Ook een Teku of een Craft Master One is erg geschikt voor het drinken van een IPA

Folkingebrew 1 test

Folkingebrew - Crafting Dreams Together - € 6,49

Folkingetest 2

Spartacus - Rebirth - € 6,79

 













IPA combineren met eten

Ondanks dat een IPA op zichzelf al heerlijk genoeg is, zijn deze bieren ook uitstekend te combineren met eten. Het bier heeft een bittere smaak en een uitgesproken karakter. Je kunt er dus best een stevig gerecht tegenover zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pittige curry of een rijke pasta met Parmezaanse kaas. Daarnaast zorgen de fruitige aroma’s voor een mooie combinatie met zoete gerechten waarin mango, ananas of andere vruchten zijn verwerkt.

IPA bier ontdekken

Heb je na het lezen van al deze informatie zin in een biertje gekregen? Kijk dan eens in ons uitgebreide IPA assortiment en kies iets lekkers uit! Lijkt het je leuk om meerdere IPA bieren te proberen, maar kan je niet kiezen? Geen probleem. Wij bieden ook bierpakketten aan met daarin een mooie selectie van India Pale Ale bieren. Houd je meer van een andere biersoort? Niet getreurd! Bij Beerdome heb je de keuze uit zeer veel andere smaakvolle bierpakketten.

 

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Pils
    06 / May / 2024

    Marjolein - 28 / Aug / 2023

    Pils

  • Berliner Weisse
    06 / May / 2024

    Marjolein - 28 / Aug / 2023

    Berliner Weisse

  • Barley wine
    28 / Feb / 2024

    Marjolein - 28 / Aug / 2023

    Barley wine

  • Cider
    23 / Jan / 2024

    Marjolein - 28 / Aug / 2023

    Cider

  • Saison
    23 / Jan / 2024

    Marjolein - 28 / Aug / 2023

    Saison

  • Bokbier
    06 / Dec / 2023

    Marjolein - 28 / Aug / 2023

    Bokbier

  • Zuur bier
    02 / Oct / 2023

    Marjolein - 28 / Aug / 2023

    Zuur bier

  • Stout bier
    27 / Sep / 2023

    Marjolein - 28 / Aug / 2023

    Stout bier

  • Wat is IPA bier?
    28 / Aug / 2023

    Marjolein - 28 / Aug / 2023

    Wat is IPA bier?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen