• Snelle verzending
  • Dagelijks nieuwe speciaal bieren
  • Levering aan EU-landen

4.9

    24 / Mar / 2025

    Abdijbier

    Abdijbier is in Nederland en België geliefd om de rijke smaken en geschiedenis. Hoewel het vaak wordt verward met trappistenbier, hoeven abdijbieren tegenwoordig niet per se in een klooster gebrouwen te worden. Meer weten over deze bieren? Ontdek het in onze blog over abdijbier!

    Abdijbier
    Kennisbank

    Wat is abdijbier voor bier?

    Abdijbieren zijn bieren die een (historische of symbolische) band hebben met een klooster of abdij. In veel gevallen gaat het om Belgische bieren die oorspronkelijk binnen de muren van een abdij werden gebrouwen, volgens traditionele recepten en methodes. Tegenwoordig worden deze bieren vaak geproduceerd door commerciële brouwerijen, waarbij de link met de abdij vooral nog in naam of oorsprong aanwezig is.

    Bekende voorbeelden van abdijbieren zijn Leffe, Grimbergen en Steenbrugge. Deze merken hebben hun wortels in abdijen, maar worden nu door grote brouwerijen geproduceerd. Leffe vindt zijn oorsprong bijvoorbeeld in de Onze-Lieve-Vrouweabdij van Leffe, maar wordt nu gebrouwen door AB InBev. Ook Affligem, ooit verbonden aan de gelijknamige abdij, is nu in handen van Heineken. Soms wordt bij het brouwen nog gebruikgemaakt van oude kloosterrecepten, maar vaak zijn het moderne versies of geheel nieuwe bieren in klassieke stijlen zoals Blond, Dubbel, Tripel of Quadrupel.

    Voldoen aan de voorwaarden voor erkende abdijbieren

    Het keurmerk ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ hanteert strikte regelgeving waaraan deelnemende brouwerijen moeten voldoen. Dankzij deze regels kunnen consumenten ervan uitgaan dat er een link is met een abdij en dat de abdij zelf baat heeft bij de verkoop van het bier.

    • De brouwerij moet lid zijn van de Unie van Belgische Brouwers.
    • De abdij moet een historische brouwtraditie hebben als deze een licentie voor het bier uitgeeft.
    • Het bier wordt gebrouwen en verkocht door een niet-trappistenabdij of een commerciële brouwerij met een officiële licentie van de abdij. Deze licentie geeft het recht om de naam van de abdij te gebruiken.
    • De brouwerij betaalt een deel van de opbrengst aan de abdij.
    • De abdij behoudt het recht om toezicht te houden op reclame en verkoop, zodat de naam van de abdij niet commercieel wordt misbruikt.

    Geschiedenis van abdijbier

    De oorsprong van abdijbier gaat terug naar de middeleeuwen. Kloosters waren op zoek naar manieren om geld te verdienen. Bierbrouwen werd een belangrijke inkomstenbron, omdat deze drank niet alleen populair was, maar omdat bier destijds veiliger was om te drinken dan water. Zo was het water vaak vervuild en doordat bacteriën het brouwproces niet overleefden, was bier een gezonder alternatief. 

    Tijdens de 20ste eeuw werden veel brouwerijen zwaar getroffen door de wereldoorlogen. De ketels waarin het bier werd gebrouwen, werden omgesmolten tot wapens, waardoor de productie grotendeels stilviel. Na de oorlog is de abdijbier traditie gelukkig weer hersteld.

    Welke abdijbieren zijn er?

    Abdijbier is geen specifieke biersoort, maar een verzamelnaam voor verschillende bieren die volgens kloostertradities worden gebrouwen. Hieronder vind je een abdijbieren lijst met de meest voorkomende varianten.

    • Blond abdijbier: een frisse en toegankelijke bierstijl met een goudgele kleur en subtiele bitterheid. Tripels vallen binnen deze categorie en staan bekend om hun hoge alcoholpercentage en volle smaak.
    • Donker abdijbier: deze bieren zijn dieper bruin en hebben een zoetere smaak. Binnen deze stijl vallen enkel en dubbel abdijbieren, die vaak tonen van gedroogd fruit en kruiden bevatten.
    • Quadrupel abdijbier: dit bier is donker van kleur, rijk van smaak en heeft een vol karakter. Veel bierliefhebbers beschouwen quadrupel als het beste abdijbier vanwege de diepe smaak.

    De keuze voor een abdijbier hangt af van persoonlijke smaak. Of je nu een lichte tripel of een krachtige quadrupel zoekt, er is altijd een abdijbier dat bij jouw voorkeur past.

    Het verschil met trappistenbier

    Elk trappistenbier is een abdijbier, maar niet elk abdijbier is een trappist. Trappistenbier is namelijk een beschermde naam en mag alleen zo heten als het binnen een trappistenabdij wordt gebrouwen onder toezicht van monniken. Trappistenbieren die voldoen aan deze regels krijgen het Authentic Trappist Product keurmerk.

    Ook benieuwd geworden? Bekijk dan snel ons assortiment bieren bij Beerdome. Bij ons vind je een ruim aanbod aan verschillende soorten biertjes. Bestel vandaag nog en geniet binnenkort van een abdijbier!

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Reinheitsgebot: de Duitse zuiverheidswet voor bier
      30 / Sep / 2025

      24 / Mar / 2025

      Reinheitsgebot: de Duitse zuiverheidswet voor bier

    • Trappistenbier
      04 / Sep / 2025

      24 / Mar / 2025

      Trappistenbier

    • Statiegeld krat bier
      04 / Sep / 2025

      24 / Mar / 2025

      Statiegeld krat bier

    • Ingrediënten bier
      04 / Sep / 2025

      24 / Mar / 2025

      Ingrediënten bier

    • Gisting bier
      18 / Aug / 2025

      24 / Mar / 2025

      Gisting bier

    • Vegan bier
      18 / Aug / 2025

      24 / Mar / 2025

      Vegan bier

    • Vriespunt alcohol
      18 / Aug / 2025

      24 / Mar / 2025

      Vriespunt alcohol

    • West coast vs East coast IPA
      07 / Jul / 2025

      24 / Mar / 2025

      West coast vs East coast IPA

    • Hoeveel kcal zitten in bier?
      07 / Jul / 2025

      24 / Mar / 2025

      Hoeveel kcal zitten in bier?

    • Wat is stamwortgehalte?
      07 / Jul / 2025

      24 / Mar / 2025

      Wat is stamwortgehalte?

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen