• Snelle verzending
  • Dagelijks nieuwe speciaal bieren
  • Levering aan EU-landen

4.9

06 / May / 2024

Berliner Weisse

Berliner Weisse dankt zijn naam aan de gelijknamige stad van onze oosterburen. Ben je op zoek naar iets met een unieke aantrekkingskracht en karakter, dan ben je zowel met het bier als deze stad aan het juiste adres. Ontdek hier meer over dit eigenzinnige biertje, dat bijna in de vergetelheid was geraakt. Lees hieronder meer over Berliner Weisse!

Berliner Weisse
Kennisbank

Berliner Weisse

Berliner Weisse is een speciaalbier met een laag alcoholpercentage van rond de 3%. Verder is dit biertje tamelijk hoog in zuren en heeft het weinig bittere accenten. De kleur van dit Berlijns bier is bleekgeel tot lichtblond. Verder is het biertje in tegenstelling tot bijvoorbeeld pilsner licht troebel. Op zoek naar een unieke biersoort met een rijke historie? Kies dan de Berliner Weisse!

Berliner Weisse: fris zuur en bruisend

De Berliner Weisse heeft veel te danken aan zijn bijzondere geur, smaak en kleur. Door zijn geur, zure karakter en relatief hoog koolzuurgehalte, wordt het bier wel eens vergeleken met champagne. Verder zorgt het lage alcoholpercentage ervoor dat het een zeer geschikt biertje is voor op warmere dagen. Zoek jij dus een verfrissend bier? Overweeg dan eens een Berliner Weisse! Meer weten over zure bieren? Bekijk dan ook eens deze blog!

Bier uit Berlijn

Hoewel de Berliner Weisse misschien niet enorm bekend is, bestaat deze biersoort al eeuwen lang. Alhoewel de bronnen elkaar lichtelijk betwisten, vindt dit bier zijn oorsprong terug in de 16de of 17de eeuw.

Vanaf 1640 werd dit bier steeds populairder in Berlijn en tegen de 19de eeuw was er geen enkele inwoner van Berlijn die niet van dit bier gehoord had. Sterker nog, met maar liefst 700 brouwerijen die het bier brouwden, waren dit de hoogtijdagen van het Berliner Weisse bier!

Echter bleven deze hoogtijdagen van Berlijns bier niet voorgoed aan. In de 20ste eeuw stond het bier namelijk op het punt om uit het collectieve geheugen gewist te worden, met slechts twee brouwerijen die dit bier nog brouwden.

Gelukkig heeft de toename in populariteit van speciaalbier het imago (en bestaan) van dit Berlijnse bier voor uitsterven behoed. Bij Beerdome vind je tegenwoordig Berliner Weisse van verschillende brouwerijen.

Berliner Weisse Slider

Hoe wordt Berliner Weisse gemaakt?

De oorsprong van de kenmerkende zure smaak van de Berliner Weisse vinden we in het brouwproces. Zo wordt er maar liefst 50% tot 70% tarwemout gebruikt. Naast het toepassen van een bovengistende methode, worden er ook melkzuurbacteriën zoals Lactobacillus toegevoegd. Dankzij deze melkzuurbacteriën komt er tijdens het gistingsproces melkzuur vrij. Mede hierdoor krijgt het bier zijn kenmerkende zure smaak.

In vergelijking met andere bieren, zoals bijvoorbeeld een IPA, wordt er weinig hop gebruikt tijdens het brouwproces. De combinatie van melkzuur en een gebrek aan hop is dus wat de Berliner Weisse zijn friszure smaak geeft!

 

Brewski - Strawberry

Brewski - Strawberry - € 3,29

The Garden Brewery / Fausto - Imperial Florida Weisse Mango, Lime & Raspberry

The Garden Brewery / Fausto - Imperial Florida Weisse Mango, Lime & Raspberry - € 5,79

 

 












Hoe drink je een Berliner Weisse?

Berlijns bier kun je het beste drinken uit een bokaal en serveren tussen de 7 tot 10 graden Celsius. Als je ooit een Berliner Weisse in Berlijn gaat drinken, is de kans groot dat het wordt geserveerd met een rietje en vruchtensap. Traditioneel gezien wordt er namelijk een beetje vruchtensap aan dit biertje toegevoegd in het glas, voordat je het bier uitschenkt.

Alhoewel er tegenwoordig verschillende soorten vruchtensap bij Berliner Weisse geserveerd worden, zijn de bekendste varianten ‘’mit Schuss’’ van onze oosterburen:

● Berliner Weisse rot - Geserveerd met rode vruchtensap, dat traditioneel gezien een frambozensmaak heeft.
● Berliner Weisse grün - Geserveerd met groen sap, gemaakt van lievevrouwebedstro; een kruidenplant met licht bittere smaak.

Of je nu liever voor de rode of groene variant gaat, hangt sterk af van je voorkeur voor zoete of zure bieren. Maar de échte liefhebber probeert natuurlijk beide varianten van het Berliner Weisse bier!

Combineren met eten

De Berliner Weisse is vanwege zijn karakteristieke zure, en niet bittere smaak goed te combineren met een aantal verschillende gerechten. Zo is de zure smaak een welkome afwisseling als je gerechten met kaas of ham eet. Ook vleesgerechten zoals een stoofpot complementeren met Berliner Weisse bier. Het zuur helpt namelijk om de vettigheid van het vlees te compenseren.

Berliner Weisse bestellen bij Beerdome

Liefhebber van zure bieren? Berliner Weisse bestellen doe je bij ons! Vooral als je op zoek bent naar die biertjes die je nergens anders vindt, bestel je je bier bij Beerdome. Heb je niet gevonden wat je zocht of kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Zo geniet jij binnenkort van de lekkerste Berliner Weisse!

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Wat is NEIPA?
    13 / May / 2024

    06 / May / 2024

    Wat is NEIPA?

  • Pils
    06 / May / 2024

    06 / May / 2024

    Pils

  • Berliner Weisse
    06 / May / 2024

    06 / May / 2024

    Berliner Weisse

  • Barley wine
    28 / Feb / 2024

    06 / May / 2024

    Barley wine

  • Cider
    23 / Jan / 2024

    06 / May / 2024

    Cider

  • Saison
    23 / Jan / 2024

    06 / May / 2024

    Saison

  • Bokbier
    06 / Dec / 2023

    06 / May / 2024

    Bokbier

  • Zuur bier
    02 / Oct / 2023

    06 / May / 2024

    Zuur bier

  • Stout bier
    27 / Sep / 2023

    06 / May / 2024

    Stout bier

  • Wat is IPA bier?
    28 / Aug / 2023

    06 / May / 2024

    Wat is IPA bier?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen